آکاایران: همهی انسانها زمانی تصور میکردند که زمین غیرقابل تغییر است تا این که با لرزشهای مهیب زلزله آشنا شدند. زمینلرزهها با تخریب ساختمانها، ایجاد ترکهایی روی سطح زمین و لرزشهای بیامانشان قدرت خود را به رخ بشر میکشند.
این رخدادهای نابودکننده، حوادث تصادفی نیستند؛ بلکه هزاران سال است که در حال رشد و قدرتمند شدن هستند. با فهم چگونگی کار کردن سیاره زمین، میتوانیم به چیستی و نحوهی وقوع زلزلهها پی ببریم.
زلزله چگونه به وجود می آید؟ -آکاعلت وقوع زلزله,زمین لرزه,ریشتر زلزله,زلزله مهیب,سونامی
آکاایران: زلزله چگونه به وجود می آید؟
لرزش زمین در پی آزاد شدن ناگهانی انرژی در لا به لای سنگها و صخرههای پوستهی زمین رخ میدهد. سنگها داخل زمین ترک خورده و در کنار هم سر میخورند که موجب بروز لرزشهایی میشوند که زمین را میلرزاند.
هنگامی که صفحات تکتونیک زمین جدا شده و به یکدیگر ساییده میشوند، این تغییر ناگهانی موجب آزاد شدن انرژی بسیار زیادی میشود که با عنوان زلزله شناخته میشود.
صفحات تکتونیک با تغییر مکان، ممکن است در یکدیگر قفل شوند. سنگبستر سفت و سخت زیر خاک، انرژی خود را بر سنگبستر دیگر صفحهی زمین وارد میکند که در این شرایط، هیچیک به دیگری اجازهی عبور نمیدهد. تغییرات مداوم صفحات زمین، موجب انباشت انرژی بین آنها در سطح زمین میشود.
در نهایت، سنگبستر مابین صفحات زمین در هم شکسته و به آنها اجازه میدهد از یکدیگر عبور کنند. در این لحظه انرژی بسیار زیادی که در میان صفحات زمین انباشته شده بود، به یک باره آزاد میشود. دقیقا چیزی شبیه به رهاسازی تیر از کمان. اینجا است که زلزله به وقوع میپیوندد. نقطهای که این شکستگی در اعماق زمین رخ میدهد، مرکز زلزله نام دارد. نقطهای از سطح زمین که دقیقا روی مرکز زلزله قرار میگیرد، کانون زمینلرزه نام دارد.
انباشت شدن انرژی و نیز آزادسازی ناگهانی آن، موجب بروز حوادث غیرقابل کنترلی میشود که ممکن است به هر سمت و سویی کشیده شود. امواج به وجود آمده در پی زمینلرزه، صداها و لرزشهایی در سطح زمین ایجاد میکند. این حادثه، همان بخش مخرب زلزله است که بیشتر ساختمانها نیز در مقابل آن مصون نیستند.
شاید زمین، ثابت و غیرقابل تغییر به نظر رسد اما حقیقت این است که سطح سیارهی ما مانند لایهای نازک متشکل از تکههای سنگ است که بر روی یک توپ داغ و مواد مذاب شناور است. صفحات تکتونیک زمین در پی جریانهای موجود در لایههای پایینی گوشتهی زمین، دائما در حال تغییر مکان و ساییده شدن هستند.
مرکز کرهی زمین به دلیل دما و نیز فشار بسیار بالا، همواره به طور مذاب است. مرکز زمین بسیار به هم فشرده است که خود موجب گرمای شدید آن یعنی حدودا ۶۰۰۰ درجهی سانتیگراد میشود. همچنین مواد مذاب موجود در مرکز زمین نیز بسیار بیشتر از لایههای نزدیک به سطح زمین است.
همین تفاوت دما موجب ایجاد جریانهای همرفتی و نیز آزاد شدن انرژی از قسمتهای زیرین زمین به سمت بالا میشود. این حرکت نابرابر به سمت بالا، باعث تغییر و حرکت کردن صفحات تکتونیک زمین میشود. تغییر مکان صفحات تکتونیکی موجب ساییده شدن و شکسته شدن آنها میشود. سپس روی یکدیگر قرار گرفته و به هم فشار وارد میکنند.
برخورد صفحات تکتونیک به یکدیگر و نیز جا به جایی آنها، موجب شکلگیری گسلهای اقیانوسی، کوهستانها، آتشفشانها، جزایر جدید و دیگر پدیدههای زمینشناختی میشود. همین برخورد و ساییده شدن صفحات زمین است که منجر به زلزله نیز میشود.
معمولا زلزلهها را با دستگاهی به نام «لرزهنگار» اندازه میگیرند. در لرزهسنجهای قدیمیتر که آنها را لرزهنگار مینامند و شامل یک قلم و کاغذ متحرک است، کار اندازهگیری و ثبت لرزهها همزمان و در یک جا انجام میگرفت. در دستگاههای نوین این کارها در بخشهایی جدا از هم صورت میگیرد. در لرزهسنجهای امروزی، دادههای مربوط به شتاب یا تغییر مکان زمین در بازههای زمانی معین به رایانه ارسال و در آن به صورت سری اعداد ذخیره میگردد.
هنگامی که زمین شروع به لرزیدن میکند، ابزار نوشتن لرزهنگار مانند یک پاندول حرکت میکند که بستگی به نوع لرزش زمین دارد. هر چه زمینلرزه شدیدتر باشد، پاندول لرزهنگار نیز محکمتر تکان میخورد.
اطلاعات ثبت شده پس از انجام یک سری الگوریتمها و محاسبات پیچیده، تبدیل به اعدادی میشوند که آن را با عنوان «مقیاس ریشتر» میشناسیم. در واقع، مقیاس ریشتر نشاندهندهی قدرت زلزله است؛ هر چه ریشتر بالاتر باشد، با زلزلهی بزرگتری مواجه هستیم. در ادامه با وضعیت مقیاس ریشتر زمینلرزهها به طور خلاصه آشنا خواهیم شد:
توصیه های سفر - زلزله چگونه به وجود می آید؟